Öppet idag söndag

KONTAKTUPPGIFTER

Ekenäs första apotek

Rådhustorget 4
10600 Ekenäs
Tel. 019 241 1441
ekenas1apotek@apteekit.net

ÖPPETHÅLLNINGSTIDER

Jämna veckor:

må-fre 8.30 - 17
lördag 8.30 - 15
söndag 11 - 14

Udda veckor:

må-fre 8.30 - 19
lördag och söndag stängt

 

Det första apoteket i Raseborg sedan år 1775


Historia

Torgapoteket, Gamla apoteket eller Apoteket vid Rådhustorget är de vanligaste namnen på apoteket som länge officiellt hette Ekenäs första apotek. Men eftersom apoteksrättigheterna beviljas till en viss kommun innebär kommunsammanslagningarna också att apoteken får nya namn och ibland nya placeringsområden. Ekenäs är numera en del av staden Raseborg, och sommaren 2011 beslöt myndigheterna att det officiella namnet för apoteket är Raseborgs första apotek. Apoteken får nummer enligt ålder och vårt apotek är grundat redan år 1775, och är därmed det äldsta i regionen.

Den första apotekaren som öppnade apoteket hette Johan Minell. Ledande personer i staden hade då redan i flera år försökt få ett apotek till staden. Men det hade också stött på motstånd, eftersom en del ansåg att det var onödigt med ett apotek i Ekenäs när det fanns apotek både i Åbo och i Helsingfors. Apoteksprivilegiet beviljades år 1774, och efter en del motgångar hittade man en provisor som var villig att bli apotekare. Minell öppnade apoteket i augusti 1775 och efter honom har det funnits många apotekare.

Idag

Den nuvarande apotekaren RistoSuominen, som är den 15:e i ordningen,har börjat i oktober 2015. 

Förutom apotekaren arbetar en provisor, 3-4 farmaceuter och två tekniska biträden på apoteket. Dessutom finns det extra personal, som jobbar enligt behov.

Provisorn och farmaceuterna säljer både receptbelagda och receptfria mediciner och ger information om hur kunden bör använda dem medan de tekniska biträdena framförallt sköter varuhanteringen och kassan.

Ta kontakt!